Čuvanje kafe

22 December, 2020

Glavni neprijatelji kafe su kiseonik, vrućina, svetlost, vlaga i jaki mirisi. Izbegavajte kafu koja se čuva u otvorenoj posudi, naročito ako nije čista, nema poklopac ili je van vitrine i nigde nije naznačen datum prženja. Takve posude ne mogu da očuvaju kvalitet proizvoda. Birajte kafu u neprozirnim i hermetički zatvorenim pakovanjima sa jednosmernim ventilom – malim plastičnim diskom koji omogućava ugljen-dioksidu da izađe iz pakovanja, ali sprečava ulazak kiseonika.

Da bi vam kafa kod kuće bila što svežija, najbolje je da kupite kafu u zrnu i nabavite mlin za kafu. Već nekoliko sati nakon mlevenja kafa gubi dosta na ukusu i svežini, pa su zato za čuvanje pogodnija zrna koja zadržavaju svežinu i do nedelju dana ako se ispravno čuvaju. Kupite samo onoliko kafe koliko vam je potrebno za nedelju-dve. Kad meljete kafu, sameljite samo onoliko koliko vam je potrebno za jedno kuvanje.
Čuvajte zrna u hermetički zatvorenoj posudi, na suvom i tamnom mestu, daleko od jakih mirisa nekih drugih namirnica, začina i sl. Ako pakovanje u kojem ste kupili kafu ne ispunjava kriterijume koje smo naveli, prespite je u vašu posudu, koja može da se hermetički zatvori.


Kafu nikako ne držite u frižideru. Ipak, ako hoćete da kafu sačuvate na duži rok, možete da zamrznete zrna! Svaki put kad hoćete da skuvate kafu, odmrznite samo onoliko koliko je potrebno. Jednom odmrznuta zrna nemojte ponovo zamrzavati.


Razlika između sveže i bajate kafe
Svaža i dobro pržena kafa treba da ima intenzivnu i slatkastu aromu, bez oštrih i previše kiselih nota. Prisustvo ugljen-dioksida je dobar pokazatelj svežine. To možete videti po mehurućima koji se pojavljuju kad naspete skuvanu kafu u šolju.


Evo kako da prepoznate razliku između sveže i ustajale kafe:
Sveža stvara obilnu penu sa mehurićima, koji se slegnu nakon minut-dva
Ustajala kafa ima malo ugljen-dioksida, pa je pena koju stvara tanka i bez mehurića