Stepen pečenja kafe

23 December, 2020

Kada počnete sa istraživanjem različitih kafa, sigurno ćete se susretati i sa svetlo i sa tamno pečenim kafama. Ljudi uglavnom preferiraju tamnije nasuprot svetlo pečenim kafama. Na našem tržištu, industrijske kafe su obično srednje do tamno pečene, a svetlije pečene možete pronaći uglavnom u lokalnim pržionicama.

U odnosu na stepen pečenja kojim se dobijaju odgovarajuća željena svojstva kafe postoje različiti načini pečenja kafe:

  •     "Ater-dinner" pečenje kafe. Kafa koja je tamno pečena, ali ne toliko da postane izrazito tamno braon boje. Zrna kafe ovakvim pečenjem postaju blago nauljena, pikantna su i daju kiselo slatkast ukus .
  •     "Cimet" pečenje kafe. Ovakvom vrstom pečenja kafa dobija svetlo braon boju cimeta, ukus lešnika. Svetlim pečenjem kafe ona dobija i najveću kiselost.
  •     "Američko" pečenje kafe. Dobija se kestenjasta boja kafe koja ima ukus karamele. To je srednje pečena kafa…
  •     "Moderno" pečenje kafe . Kafa je tamno braon boje bez uljanih tragova na površinskoj opni kafe. Ukus ovako pečene kafe je na prelazu od karamele ka čokoladi. Ovako pečena kafa je manje kisela od ostalih.
  •     "Bečko" pečenje kafe. Kafa poprima tamno braon boju i primećuju se uljani tragovi na površini zrna. Ima prepoznatljiv ukus tamno pečene kafe.
  •     "Francusko" pečenje kafe. Veoma tamno pečena kafa sa velikom količinom ulja na površini zrna, gorkog ukusa i dominantnom jakom aromom. Ovo je takozvano tamno pečenje.
  •     "Italijansko" pečenje kafe. Ovako se dobija crna boja kafe na čijim se zrnima nalazi veliki procenat ulja. Stvara ukus pregorele kafe koja je u isto vreme jaka i gorka. "Espresso" pečenje kafe namenjeno za kafu koja se priprema u espresso aparatima. Ovo je tamno pečenje kafe…